Lószőr

 

Előzetes a lószőrékszerekről

A sorozat harmadik könyve szintén egy unikum, mely a „Lószőrből ékszer” címet viseli. Bemutatásra kerül, hogy elődeink mi mindenre használták a lószőrt, és ma milyen ékszereket lehet készíteni a ló farokszőréből.

Ország Lászlóné Dékány Katalin népi iparművész, aki 1985-ben a lószőr ékszerek készítéséért elsőként kapta meg ezt az elismerő címet a Népi Iparművészeti Tanácstól. Európai kutatásaink, és az Internet világában tett kalandozás után megállapíthatjuk, hogy sehol a világon nem készítenek ilyen típusú és megjelenésű ékszereket lószőrből.

Ezt a magyar kuriózumot meg kell örökíteni, ismertté kell tenni az utókor, valamint a diaszpórában élők számára.  Hasonló szisztéma szerint kerül összeállításra a könyv, mint az elődei: kialakulás történet –, technika-, képek-ábrák-, hasznos tanácsok és többnyelvű összefoglaló, cérnafűzött kemény-kötésben.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2010.évi pályázatán “Magyar Kézműves Remek” címmel ismerte el a kiváló minőségű, lószőrből készült ékszereket.

A könyvbeni feldolgozás várhatóan 2018. augusztus-szeptemberi megjelenéssel már előjegyezhető.

Lószőrékszerekről képek a galériában láthatók.