Megérkezett a „LÓSZŐRBŐL ÉKSZER” című könyv

 

Több mint hetven év kihagyás után, immár teljes pompájával, megjelent a lószőrfeldolgozás legújabb ismertetője a „LÓSZŐRBŐL ÉKSZER” című könyv.

A Csengedi könyvek harmadik köteteként jelent meg az a hiánypótló mű, amely most először ismerteti a magyar lószőrmunkák történetét, a készítés módját, és eszközeit, bemutatja az évszázados magyar archív és a mai új darabokat. Malonyay Dezső 1911-ben három óralánc rajzát tette közzé a Magyar nép művészete c. sorozatban, Viski Károly 1943-ban öt oldalon mutatta be az akkor rendelkezésre álló archív lószőrmunkát. Ezek a munkák néprajzi vonatkozású elemként mutatták be a lószőrmunkát, technikai oldalát nem ismertették.

 Országné Dékány Katalin negyvenévnyi munkássága tükrében ismerhető meg, hogy hogyan alakult át a lószőrfonás, lószőrékszer készítéssé. A kialakulás története mellett teljes technikai leírás és eszköz demonstráció segít megérteni, hogy hogyan készíthetünk az egyszerű fonatok után, hurkolásos technikával térbeli elemeket lószőrből, amelyből már ékszer készíthető. Az a célja a kiadványnak, hogy ezt az egyedülálló módszert megőrizze az utókor számára, a többnyelvű összefoglaló révén eljuttassa ezt az ismeretet a világ magyarlakta vidékeire.

Köztudomású, hogy a magyar nép, a lovas nemzetek egyik kiemelkedő népcsoportja. Az elődeink olyan mértékben becsülték lovaikat, hogy a 14. század derekáig azt kizárólag lovaglás céljára használták, kocsijaikat, valamint ekéiket kizárólag ökrök húzták.

A CÉLCSOPORT mindenki, aki az egyik legrégebbi magyar díszítő módot meg szeretné ismerni, és a legarchaikusabb szőrfeldolgozás új technikáját magának el akarja sajátítani, itt elsősorban az amatőr népművészeti mozgalom csoportjaira gondolok.

–              Nem titkolt szándékom, hogy az alkotótáborok szervezésénél aktívabb ismeretterjesztést lehet ezzel a könyvvel elérni, amit több mint negyven éves gyakorlat után tudok állítani. Különös tekintettel a könyv gyakorlati tanácsok” c. fejezetére.

–              Másodsorban az OKJ-s képzések számára (mivel alig van, aki e régi típusú technikát tanítsa és ebből a könyvből reprodukálható), de a tanárképzés, néprajzos és iparművészképzés is haszonnal tudja forgatni.

–              Óvodák, iskolák, könyvtárak, nyári táborok kézikönyveként hasznos ismeretterjesztő kiadvány. Ha a gyermekkorúak nem látják a legfogékonyabb életidejükben a magyar díszítőmódokat, akkor felnőtt korukban nem kerülnek elő azok az emlékképek, amelyeket alkalmakként használhatnak.

A könyv szerzői kiadásban jelent meg, mely a Magyar Művészeti Akadámia támogatott.

Ajánlom, hogy minél többen szerezzék be a „Lószőrből ékszer” című könyvet, és forgassák saját örömükre és hasznukra!

Kövessék a facebookon is a “Csengedi könyvek”-et.

 

http://csengedi.hu/uzlet