MÉG 5 nap… és lejár a 30%-os kedvezmény     

 2019. január 20-án véget ér az előfizetési kedvezmény lehetősége, a februárban megjelenő új könyvünknek.

       A “Lószőrből ékszer” című könyv aktualitását az adja, hogy megmentse Európa egyik legértékesebb és legszínesebb díszítő kultúrájának egyik elemét, mely itt fejlődött ki a Kárpát-medencében, amely ma is életben van, de értékválságban szenved, amit tetőz a közelgő szingularitás. Ezzel a ténnyel a könyv szembe száll, rögzíti a mai tudást, megújít és a jövő generációjának alkalmazható tudást ad. 

    Hiánypótló műként jelent meg, mert ez ideig a lószőrből készült ékszerkészítésről nem jelent meg összegzés, meghatározás, a hurkolási módok pontos leírása az utókor számára, ezért nem hagyható, hogy az a tudás, amely ma rendelkezésre áll, elvesszen.

     Egy reprezentatív megjelenésű, elemző, összefoglaló, az oktatás számára kézikönyvként használható mű megírása és megjelentetése volt a cél, mely a kialakulás történetét, a lószőrékszer meghatározását, és technikai összefoglalását tartalmazza, kemény kötésben, 156 oldalon, 221 rajzzal, ábrával és képpel, valamint a diaszpórában élők számára magyar, angol, német, orosz összefoglalóval.

       A lószőrfeldolgozás és lószőrfonás, lószőrékszer készítés összefoglaló dokumentációja Országné Dékány Katalin lószőrfonó népi iparművész negyven évnyi munkássága tükrében került rögzítésre.

      Nagy előrelépés a magyar tárgyalkotó népművészet újabb kori történetében, mivel a könyv, Viski Károly után elsőként vállalkozik annak leírására, valamint az etalonértékű darabjainak széles körben történő ismertetésére.

       Rögzíteni kellett azokat az értékeket, amelyek tovább éltetésre méltók, mivel nem biztos, hogy ezek később megtalálhatók lesznek, és az idő előrehaladtával lesz kitől megtanulni azokat a fortélyokat, amelyet évszázadok alatt elődeink megalkottak. Ez a megállapítás minden manuális, hagyományos tevékenységre is érvényes. A sorozat célja – a népművészet tárgykörén belül -, enyhíteni ezen a hiányosságon.

A szerzőpáros saját gyűjtése és kutatása, illetve saját munkája mellett, az országban fellelhető archív darabokat is bemutatja, valamint az Internetes kitekintés révén a történeti hitelességet a sok lábjegyzettel alátámasztja.

 A könyv, nyomdai megjelenését a Magyar Művészeti Akadémia támogatta 

  TOVÁBBI INFORMÁCIÓ   www.csengedi.hu honlapon.

  http://csengedi.hu/uzlet/